Dimitrie Cantemir
(1673- 1723)
Între personalitățile din spațiul româneasc care au făcut trecerea de la Evul Mediu la Epocă Modernă, Dimitrie Cantemir reprezintă o figură aparte prin alura sa europeană și orientală totodată și prin faptul că a armonizat calitățile sale de cărturar cu cele de politician și de strateg militar.
La 350 de ani de la naștere și 300 de ani de la moarte rememorarea sa printr-o serie de proiecte ale Ministerului Culturii este laudabilă. Popularizarea vieții și mai ales a operei lui Dimitrie Cantemir are un rol extem de important – ne amintește tuturor de unde ne tragem, ne explică modul în care s-a format poporul român și unitatea lingvistică, de tradiții și cultură pastrată în sutele de ani de fărâmițare.
Trei secole de muzică românească. De la Cantemir la contemporani este proiectul care îmbină muzica secolului al XVIII cu cea a secolului XXI, amintind totodată existența fascinantă a marelui cărturar rămas în istoria universală drept primul iluminist al spațiului moldo-valah.
Dimitrie Cantemir a fost homo universalis cu pasiuni, studii, talente variate și duse la desăvârșire prin multă muncă. A îmbinat într-un mod spectaculos diplomația, politica și studiul, rămânând în istorie ca unul din marii cărturari ai lumii din secolului al XVIII-lea .
Cunoștințele sale acumulate în ani de studii din domenii atât de variate precum: istoria, geografia, limbile contemporane, dar și cele vechi: latina, greaca, persana (cunoștea 11 limbi), muzica, arhitectura, alăturate talentului literar l-au transformat în creatorul unor lucrări rămase în cultura universală, cele mai improtante fiind, în opinia noastră, Descriptio Moldaviae, Istoria ieroglifică, Hronicul vechimii romăno-moldo-valahilor și Divanul sau gâlceava înțeleptului cu lumea.